YENİ BAŞLAYACAK KİŞİLERİN SIKÇA SORDUĞU SORULAR
Yoga bir din midir?
Yoga bir din ya da inanç sistemi değildir. Yoganın kökeninde kendini sorgulama vardır. Yoga da duruşlar, meditasyon, mantra veya nefes tekniği (pranayama) olsun yaptığımız her şey bizi bedenlerimize ve yaşam deneyimimize daha anlamlı bir şekilde bağlanmaya teşvik etme amacına sahiptir. Örneğin, yoga pratiğinizdeki çaba dengesini anlamak, sürekli dikkat ve hassasiyet gerektirir. Ayrıca stres ve rahatlamayı dengelemek üzerine yapılan meditasyonun günlük yaşamlarımızda derin bir anlamı vardır. Gerçek rahatlamayı deneyimlemek çok etkileyici bir deneyimdir. Ve son derece zorlayıcı pozlara zahmetsizce, sakin bir zihin ve istikrarlı bir nefesle nasıl geçileceğini anlamak, yaşamlarımızda hepimiz için çok değerlidir.
Yoga’nın kökenleri, kendini anlama, fiziksel ve duygusal rahatlama ve tamamen sağlık için derinden hissedilen bir dürtüden gelir. Bir yoga duruşu ve dersi fiziksel deneyimden çok daha fazlası. Kim olduğun, ne istediğin ve neden burada olduğun gerçeğinin derinliklerine iner. Yoga, eski kalıpları bırakmanıza, daha açık ve mutlu hissetmenize ve arkadaşlarınız, aileniz ve dünyanızla daha anlamlı bir şekilde bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
Yani yoga fizik, matematik gibi formül ve teknikleri olan şahane bir bilim, ruhsal, bedensel, zihinsel yönden geliştiren kişisel bir gelişim sistemidir.
Yoga Nedir?
Yoga, aslında zihin ve beden arasında uyum sağlamaya odaklanan, son derece ince bir bilime dayanan manevi bir disiplindir. Sağlıklı yaşamın sanatıdır. ‘Yoga’ kelimesi Sanskritçe kökü ‘Yuj’dan türetilmiştir, yani ‘katılmak’ veya ‘birleşmek’ anlamına gelir.
Daha önceden hiç yoga yapmadım herkes yoga yapabilir mi ?
Evet herkes Yoga yapabilir. Yoga esnek olup olmadığınızla, kilonuzla, yaşınızla ilgilenmez. Yoga hiçbir şekilde özel değildir ve herkes içindir. Yoga derslerine katılmak için daha önceden yoga yapmış olmanıza gerek yoktur. Yoga da bedeninizin farkına varmayı, onu dinlemeyi öğrenirsiniz. Her derste nasıl esnediğinizin ve güçlendiğinizin farkına varacaksınız.
Yoga tek başına yeterli bir egzersiz sayılır mı?
Esneklik olarak; Evet. Yoga duruşları kaslarınızı gerer ve hareket aralığınızı artırır. Ancak Yoga, aerobik gibi egzersiz olarak kabul edilmez. Yoga aerobik olmasa da, bazı araştırmalar sağlığın düzelmesi için aerobik egzersizleri kadar etkili olabileceğini söylüyor.
Yogaya başladığımızda vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur?
Yoga pratiği sırasında tam ve derin nefes alma-verme, kan dolaşımını artırır, kaslara kan akışı artar, aktif durumdaki organlara oksijen ve gerekli besinler gider. Yoga metabolizmayı hızlandırır. Yoga duruşlarında esneme temel olduğu için kasları esneterek, kas liflerini uzatır ve yeniden hizalar. Esnekliği artırmanın yanı sıra yoga’nın, güçlendirici yararları da vardır. Yogada gücü arttırmak ve kas oluşturmak için tasarlanmış belirli duruşlar da vardır.
Yoga gerçekten işe yarıyor mu?
Yoga’nın yaşam kalitesini iyileştirdiği, stres, kaygı, uykusuzluk, depresyon ve sırt ağrısını azalttığı saptanmıştır. Ayrıca kalp atış hızını ve kan basıncını düşürdüğü ve yoga’nın zindeliği, gücü ve esnekliği geliştirdiği görülmüştür.
Yoga ilk başta ağrıya neden olur mu?
Birçok kişi daha iyi hissetmek için yogaya gelir, ancak ilk başladığınızda, saatler sonra ve muhtemelen günler sonra ağrı hissedersiniz. Bütün egzersizler gibi yoga duruşları da, kas kasılmalarına neden olur. Yogadan sonra biraz ağrı hissediyorsanız, özellikle de normalde yapmadığınız duruşları uyguladığınız için bu sürpriz değildir. Yogadan sonra ağrıya, genellikle egzersizden 12-48 saat sonra ortaya çıkan gecikmiş kas ağrısı (DOMS) denir.
Yoganın olumsuz etkileri var mıdır?
En yaygın yoga yaralanmaları boyun, sırt, diz ve omuz yaralanmalarıdır. Buna kas yırtılması, fıtıklaşmış diskler ve karpal tünel eklenebilir. Bükülmüş dirseklerle yukarı doğru itilen Chaturanga gibi pozlar bileklere, dirseklere ve omuzlara zarar verebilir. Profesyonel bir eğitmenle bedensel hiçbir olumsuz etki yaşamazsınız.
Yoga’nın faydaları nelerdir?
-
- Öncelikle yogadaki duruşlar hormon dengesini yerine getirir. Özellikle kadınlarda sıklıkla karşılaşılan tiroit rahatsızlıklarında hormon dengesi ile iyileşme sağlanır.
- Duruş bozukluklarını düzeltmede birebir rol oynar. Kifoz, lordoz, skolyoz gibi duruş bozukluklarının nedenlerini bularak, omurganın doğru konumuna gelmesini, uzamasını ve esnemesini sağlar.
- Kasları güçlendirirken esnetir. Bu da kalıcı kas gücüne ulaşmamızın yoludur.
- Pranayama adı verilen nefes çalışmaları yoganın bir koludur. Nefes ise yaşamın kaynağıdır. Nefes almadan yaşamak düşünülemez. Yoga da yapılan nefes çalışmalarının sayısız yararları vardır. Yaratıcı bir zihne sahip olmaktan yağ yakmaya kadar …
- Yoga sıklıkla karşılaşılan üreme problemlerine de çözüm sunar. Üreme hormonlarının doğru çalışmasına yardımcı olurken. Rahim ve prostat kanseri gibi rahatsızlıkları da engeller.
- Metabolizmayı hızlandırır. Hızlanan metabolizma ile bazen ilk dersten itibaren hissedilebilecek kabızlık tarzı rahatsızlıklara çözüm olurken yağ yakımını hızlandırabilir.
- Zihinsel faydalarına geldiğimizde zihinsel dengeyi sağlayıp hayata bakış açısını etkilerken, stres, öfke gibi çağımızın en yoğun yaşanan duygularını dengeye getirir. Strese son vermez onu dengeler, çünkü bilindiğinin aksine dengeli stres duyguları yaratıcılığımızı ve yaşam enerjimizi arttıran olgulardır.
- Odaklanmayı arttırırken dikkat dağınıklığına son verir. Aynı zamanda unutkanlık ve Alzheimer gibi rahatsızlıkları engeller.
- Yoga kas gücü ve zihin dengelemeye yönelik çalıştığı kadar eklem ve iskelet sistemine de faydalıdır. Bu da sizi yaralanmalara ve ileride oraya çıkabilecek eklem ve kemik rahatsızlarına karşı korur.
Hem fiziksel egzersiz hem de dayanıklılık, duruş, güç, denge ve esnekliği geliştirmeye yardımcı olan bir uygulama ve stres atmanıza, rahatlamanıza, daha sağlıklı ve daha enerjik hissetmenize yardımcı olan bir disiplindir Yoga..
Yoga yaparak kilo verilebilir mi?
Aktif, yoğun yoga stilleri daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur. Bu durum, kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir. Onarıcı/restoratif yoga, özellikle fiziksel bir yoga türü olmasa da, kilo vermeye yardımcı olur. Bir çalışma, restoratif yoganın aşırı kilolu kadınların karın yağları da dâhil olmak üzere, kilo vermelerine yardımcı olduğunu saptamıştır.
Yoga nasıl kalori yakar?
Yoganın temel yararı kalori yakmak değildir, ancak yoga dersi sırasında bir miktar kalori yakılır.Bir yoga seansında, yaptığınız yoga türü, salonun büyüklüğü ve yoğunluğu da dâhil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak 180 ila 460 kalori yakılabilir.
Fazla kilolular da yoga yapabilir mi?
Birçok yoga uzmanı, fazla kilolu kişilerin yerde olabildiğince çok uygulama yapmaya odaklanmalarını önermektedir. Bu şekilde, yer çekimine karşı çalışmak yerine, yer çekiminden yararlanarak çalışılabilir.
Bedensel bir rahatsızlığım var yine de yoga yapabilir miyim bana iyi gelir mi?
Yogada ki her hareket herkes için uygun değildir. Ama yoga içerisinde yüzlerce teknik vardır. Yoga eğitmeni bu teknikler arasından sizin için uygun bir ders programı hazırlar. Bedeninizin izin verdiği ölçüde yavaş yavaş teknikleri uygulayarak tabi ki yoganızı yapar, maksimum faydayı sağlamış olursunuz.
Yoga vücut şeklini değiştirebilir mi?
Yoga yapmak,sağlıklı vücut için fiziksel dönüşümün başlangıcıdır. Yoga, yağ yakma, kas dokusunu geliştirme ve esneklik oluşturma potansiyeline sahiptir, bu da daha sade görünümlü, sıkı ve güzel bir vücut sağlar.
Yoga duruşumuzu düzeltir mi?
Zaman içerisinde ortaya çıkan duruş bozuklukları omurganın anatomik karakterini değiştirebilir ve bununla beraber kan damarlarının daralmasına ve sinir sıkışmasına neden olabilir. Bunların sonucunda baş, boyun, sırt ağrıları, yorgunluk, solunum sıkıntısı sıkça karşılaşılan şikâyetler olabilir. Doğru nefes pratikleriyle birlikte yoga, kasların esnekliğini ve kuvvetini artırarak omurgayı destekler. Beden farkındalığı geliştirirken duruşunuzu düzenler ve süreklilik sağlar.
Yoga’nın esnekliği arttırması ne kadar sürer?
Bazı kişilerde, dört haftalık gündelik yoga pratiğinden sonra esneklik artar. Bazı kişilerde ise, çok daha uzun sürer. Bedene göre değişir.
Yogada ne kadar sürede iyi olunur?
Temel duruşları çok iyi yapabilmek için yaklaşık altı ay boyunca düzenli olarak (neredeyse günlük) pratik yapmalısınız.
İlk yoga dersime nasıl hazırlanmalıyım?
-
- Sınıfa girmeden birkaç saat önce kafeinli ürünlerden (yeşil ve siyah çaylar dâhil) kaçının.
- Dersten 1-2 saat önce hafif bir atıştırmalık/yemek yiyin.
- Yoga matınız olsun.
Derse gelirken yanımda ne getirmeliyim? Mat tercihim nasıl olmalıdır?
Sadece kendinizi ve tabi ki kendinize ait bir matınızı getirmelisiniz. Kişinin fiziksel özelliğine göre mat seçimi yapılmalı. Elleri ve ayakları aşırı terleyenler fiber, kumaşla kaplı matlardan kullanmalı. El ve ayakların kaymaması ve yeri tam kavraması için kalın ve sünger olmayan, kauçuk matlar tercih edilmelidir. Doğal ve toksik olmayan matlar tercihiniz olsun.
Gireceğiniz ders stiline bağlı olarak kemer, blok, battaniye ve sandalye gibi yardımcı ekipmanlar kullanıla bilinir. Bu ekipmanlar yoga stüdyolarında mevcuttur.
Yogada nasıl giyinmeliyim?
Tişörtler, atletler, spor sütyenleri, yoga pantolonları, kapriler, taytlar ve şortlar olabilir (şort giyerseniz, bacağınızın kolunuzu desteklediği pozlarda “kaymayı” önlemek için diz boyu veya daha uzun olanları tercih edebilirsiniz). Özel bir ayakkabıya ihtiyaç yoktur, çünkü çıplak ayakla yapılır.
Yeni başlayanlar ne sıklıkla yoga yapmalı?
Vücudunuzu en iyi siz bilirsiniz. Haftada sadece bir saat egzersiz yaptığınızda bile, uygulamanın yararlarını görürsünüz. Bundan daha fazlasını yapabilirseniz, kesinlikle daha fazla yarar sağlarsınız. Haftada iki veya üç kez, her seferinde bir saat veya bir buçuk saatle başlamanız önerilir. Dinlenmek, iyileşmek, güçlenmek ve sağlığınızı korumak için bu çok önemlidir.
Günde 15 dakikalık yoga yeterli mi?
Günlük rutininize birkaç yoga duruşu eklemek, sizi duygusal olarak daha güçlü ve daha mutlu bir insan yapabilir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, düzenli yoga ve meditasyon uygulamasının, daha yüksek serotonin seviyeleri (mutluluk hormonu) ile sonuçlandığını göstermiştir. Günde sadece 15 dakikalık yoga, beyin kimyanızı değiştirebilir ve ruh halinizi iyileştirebilir.
Yoga yapmak için en uygun zaman nedir?
Genel olarak sabah veya akşam erken saatlerde yoga pratiği önerilir.Yoga yapmak için en iyi zaman, kahvaltıdan önce sabah ilk iş olarak başlamaktır. Uyandıktan sonra, bağırsaklarınızı boşaltın, isterseniz duş alın, sonra güne yoga uygulamaları programınızla başlayın. İkinci en etkili zaman, akşamın erken saatlerinde, gün batımındadır.Günün hangi saatinde veya mevsiminde olursanız olun, daima Savasana (CorpsePose) ile bitirmelisiniz.
Yoga yaparken aç veya tok olmak fark eder mi?
Tok karnına yoga yapmak, faydadan çok rahatsızlık verecektir. Yemekten önce yapmanız veya yemekten sonra en az 1 buçuk saat geçmesini beklemeniz iyi olacaktır.
Video ve kitaptan bakarak yoga yapabilir miyim?
Yoga videoları ve kitapları sıklıkla karşımıza çıkmakta. İlk defa yoga yapacaksanız, düzenli bir yoga pratiğiniz yoksa kesinlikle video ya da kitaptan bakarak yoga yapmayınız. Çünkü bu yöntemle yogaya başlamak kontrolsüz ve yanlış hareketlerle beraber sakatlanma riskini de artırmaktadır. Yanlış yapılan hareketler ve pozisyon geçişleri yarar yerine zarar sağlayabilir. Yoganın profesyonel bir yoga eğitmeni eşliğinde yapılmasını öneririz.
Yoga derslerinde yapılan nefes çalışmalarının faydası nedir?
Derin nefes egzersizleri sırasında akciğer dokusu gerilir. Akciğer dokusunun bu gerilmesi, doku içindeki belirli sinirlerin aktif hale gelmesine neden olur ve beraberinde parasempatik sisteme katkıda bulunur. Akciğerlerin egzersiz ve gerilmesi, akciğer kapasitesini geliştirir, bu da akciğer fonksiyonlarını geliştirir, böylece akciğerler daha verimli çalışır. Akciğer fonksiyonunun iyileştirilmesi, astım veya kronik akciğer rahatsızlıkları olan kişiler için özellikle önemlidir.
Ayrıca nefes en zor duruşta dahi kişinin duruş içerisinde rahatlamasına yardımcı olur. Günlük yaşamda kişinin zor bir karar karşısında, yaşanan bir olay içerisinde davranış ve düşüncelerine sağlıklı bir şekilde yön verir. Doğru düşünmeyi ve dengelenmeyi sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Konsantrasyonu arttırır.
Yoga pozları nedir?
Asanalara yoga duruşları da denir. Asana bir vücut duruşu, başlangıçta meditasyon için oturma duruşudur ve daha sonra Hatha yogada egzersiz sırasında uzanır, ayakta durur, ters çevrilir, bükülür ve duruşlar eklenir.
Yogada kaç duruş vardır?
Goraksha Samhitha’ya göre 84 Asana veya duruş vardır, ayrıca 8.400.000 Asana veya duruş varyasyonu olduğu belirtilir.
Yoga selamları ne demektir?
Namaste kelimesi ”namah” saygı ile ”te” seni kelimelerinden oluşur. Yani namaste kelimesinin anlamını ”Seni saygı ile selamlıyorum.” ya da “Senin önünde saygıyla eğiliyorum” olarak düşünebilirsiniz. Bu selamlama şekli, Hindistan ve Nepal gibi kültürlerde geçen selamlama şekillerinin en önemlilerinden birisidir. Kimi zaman ülkeden ülkeye değişerek Namaskar, Namaskaram ve Vanakkam gibi kullanımlar ile de karşımıza çıkan namaste yoga dersinin sonunda söylenirken iki el göğüs çakrası ya da üçüncü göz hizasına getirilir, baş öne eğilir ve gözler kapatılır. Bu şekilde yogadaki birlik ve teslimiyet ifade edilerek kendi ruhunun bir başkasının ruhun fark edilebildiği anlatılır. Namaste saygıların en derinidir. Namaste birçok farklı cümle ile anlamlandırılabilir, bunlardan bazıları;
“Ruhum, ruhunu onurlandırır.”
“İçimdeki öz, içindeki öz’ü selamlar.”
Güneşe selam ne demektir?
“Sanskritçe Surya ‘güneş’ Namaskara ise ’selamlama’ veya ‘bağlantı’ demektir. Böylece Surya Namaskara ‘güneşle bağlantı’ anlamına gelmektedir. Surya Namaskara bedende akan güneş enerjisinin canlandırma tekniğidir. Güneş “ruhi bilinç” simgesidir. Aynı zamanda kişiyi tinsel uyanışa ve bunun sonucunda gelen şuur açılmasına hazırlar.” Nefesle senkronize bir şekilde pratiği oturtmak için uzunca süre adanmış bir pratik gerektirir. 12 asana; yoga pozunun nefesle uyumlu bir şekilde bir akış olarak seyrettiği Güneşe Selam, bedeni uzatır, esnetir, güçlendirir ve bedenin sağı-solunu, alt ve üstünü dengeler. Ancak kendiliğinden aktığında anlayabileceğiniz bir huzur getirir zihne. Beden-zihin-ruh köprüsü kurar.
Yoga akışı nedir?
Yoga akışı, genellikle öğrencinin bir akışkan fiziksel hareket hissi yaşadığı bir dizi asana (yoga duruşları) yoluyla enerjik hareketleri içeren bir yoga pratiği olarak tanımlanabilir. Ancak akış öğreten bir öğretmenin, duruş dizisi üzerinde tam yetkisi olmalıdır.
Yoga sırasında neden sallanıyor ya da titriyoruz?
Zor yoga duruşları sırasında kol ve bacak kaslarının sallanması veya titremesi, sıkı çalışmaya karşı fizyolojik ve nörolojik bir yanıttır ve kas yorgunluğunu, zayıflığını işaret eder ki, bu genellikle iyi bir şeydir!
Anahtar terimler: