YOGAYA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ÖNERİLERİMİZ
Hangi yoga stili yeni başlayanlar için daha uygundur?
Yoga konusunda yeniyseniz, birçok seçeneğiniz vardır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok yoga türü vardır. Her tür yoga ile gücünüzü, esnekliğinizi ve dengenizi geliştirebilirsiniz. Ve tüm yoga stilleri, vücudunuzdaki gerilimi rahatlatır, zihninizi sakinleştirerek rahatlamanıza yardımcı olur. Daha fazla yarar sağlayabilmek için, kişiliğinize ve hedeflerinize, mevcut fitnes seviyenize uygun bir yoga stili seçmelisiniz.
Yeni başlayanlar için önerilen Yoga türleri
-
-
- Hatha Yoga.
- Vinyasa Yoga.
- İyengar Yoga.
- Ashtanga Yoga.
- Bikram Yoga.
- Kundalini Yoga.
- Yin Yoga.
-
En Zor Yoga Türleri Nelerdir?
-
- Bikram Yoga.
- Ashtanga / Güç Yogası. …
- lyengar Yoga. …
En popüler yoga stilleri nelerdir?
-
- Vinyasa akışı. Ustalaşanların % 57’si, bunu birincil yoga tarzı olarak gösterir.
- Hatha Yoga. İkinci sıradadır. Katılanların% 42’si, kendi seçtikleri stil olduğunu söyleyerek Hatha yoga yapar.
- Onarıcı Yoga.
- Güç Yogası.
- Ashtanga Yoga.
- Yin Yoga.
- Bikram Yoga
- İyengar Yoga.
Vinyasa Akış Yogası yeni başlayanlar için midir?
Yogaya yeniyseniz, duruşları hissetmek için önce daha yavaş bir yoga tarzında birkaç ders almak iyi bir fikirdir. Vinyasa akışı, diğer birçok stil için gerçekten bir şemsiye terimdir. Bazı stüdyolar buna akış yogası, akış tarzı yoga, dinamik yoga veya vinyasa akışı diyor. Ashtanga yogadan etkilenmiştir.
Hatha yoga nedir?
Hatha, fiziksel yoga duruşlarının pratiğini ifade eder, yani Ashtanga, vinyasa, Iyengar ve Power Yoga sınıflarınızın hepsi Hatha Yoga’dır. “Hatha” kelimesi iki şekilde çevrilebilir: “kasıtlı” ya da “güçlü” ya da aktivite yoga ve denge güneşi “güneş” (ha) ve “ay” (tha).
Huzurlu Hatha’dan, yüksek yoğunluklu güç yogasına kadar, birçok yoga türü vardır. Tüm türler, egzersizinizi bir zihin-beden bağlantısına götürür. Esneklik ve güç kazanırken rahatlamanıza ve odaklanmanıza yardımcı olabilir. Yoga aynı zamanda ruh halinizi de güçlendirebilir.
Vinyasa ve Hatha Yoga arasındaki fark nedir?
Hatha ve Vinyasa yoga arasındaki temel fark, uygulamanın hızı ve hedefidir. Yoga Journal’a göre Hatha yoga, zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu hizalamak ve sakinleştirmek için tasarlanmıştır.
Vinyasa pratiği genellikle duruş serilerini tekrarlar ve genellikle vücut ısısını ve yapısal gücü arttırır.
Yeni başlayanlar için basit yoga duruşları nelerdir?
-
- Bharadvaja Bükümü. Bharadvajasana I.
- Köprü Duruşu/Bridge Pose.
- Kedi Duruşu/Marjaryasana.
- Sandalye Duruşu/Utkatasana.
- Çocuk Duruşu/Balasana.
- Kobra Duruşu/CobraPose/Bhujangasana.
- Kahraman Nefesi/UjjayiPranayama.
- Ceset Duruşu/Shavasana.
Hangi yoga stili sizin için daha uygundur?
Aşağıda yoga türlerinin kısa açıklamaları, sizlere başlangıç için bir fikir verecektir:
Hatha Yoga
“Hatha yoga”, gerçekte yoganın fiziki uygulaması anlamına gelir. Günümüzde, genellikle birkaç farklı yoga tarzı birleştirilir ve temel yoga duruşları, nefes teknikleri ve rahatlama içeren akışlar ile dengelenir. Yogaya yeni başlayan meraklılar için uygun bir yoga seansıdır.
Ashtanga Yoga
Güç Yogası olarak da bilinen bu yoga tarzında nefes teknikleri ve egzersizler önemli bir yer tutar. Asthanga Yoga akışlarında nefes ve duruşların senkronizasyonu vurgulanır. Nefes ve duruşların birleşimiyle kan dolaşımı hızlanır, vücut toksinlerden arındırılır. Sakinleşme ve dinginleşme arayışında olmanın yanı sıra dengeli ve güçlendirici bir uygulama hedefleyenler için uygun bir yoga türüdür.
Bikram Yoga
Hot Yoga olarak da bilinen Bikram Yoga 38-40 derece sıcaklıktaki salonlarda uygulanır. Bunun nedeni ise arttırılan sıcaklık aracılığıyla bağ dokuların daha kolay esneyebilmesi ve toksinlerden arınmanın hızlandırılması. Odanın sıcaklığı sayesinde seans başlangıcında ısınma ve esneme egzersizlerinin uygulanmasına gerek kalmaz. Bol bol ter atılmasını sağlayarak salgı bezlerini aktif olarak çalıştırmayı hedefleyen Bikram Yoga’da 26 geleneksel duruş uygulanır. Bu “sıcak” yoga tarzına başlamadan önce hipertansiyon veya diyabet dahil herhangi bir tıbbi sorununuz varsa doktorunuza danışın.
İyengar Yoga
B.K.S İyengar tarafından öğretilerine dayanan ve vücudun doğru hizalama ve form üzerinde yoğunlaştırılmasıyla yapılır. İyengar Yogada asanalar içinde hiza çok önemlidir. Uygulayıcının doğru hizaya gelebilmesi için bloklar, kemerler vb.ekipmanlar kullanılır. Ayrıntı odaklı ve yavaş tempolu İyengar yoga, yeni başlayanlar için çok uygundur.
Benzer uygulamalar, Anusara yoga ve viniyoga’da da kullanılır.
Kundalini Yoga
Kundalini yoga yaklaşımı, diğer yoga stillerinden daha manevi ve felsefidir. Kundalini Yoga, adını omurganın en alt kısmında bulunan ve kundalini olarak adlandırılan enerjiden alır. Bu yoga türünde meditasyona ağırlık verilerek kundalini enerjisinin çakralar üzerinden yükseltilmesiyle arınma amaçlanır. Zihin, beden ve duyular üzerinde bir bütün olarak çalışılan Kundalini Yoga Farkındalık Yogası olarak da bilinir. Fiziksel egzersizlerin yanı sıra, spiritüel bir deneyim yaşamak isteyen yoga meraklıları için en uygun yoga türlerinden biridir.
Power Yoga
Bu Yoga stili tamamen batı yorumudur ve Ashtanga Yogaya dayanmaktadır. Power Yoga sınıfında mutlaka pozlar tam sırasında olmayabilir ya da aynı seriyi içermeyebilir ancak güçlenme odaklı bir tarzdır.
Yin Yoga
Yin Yoga duruşlarda diğer yoga türlerine kıyasla daha uzun süre kalınan akışların uygulanmasıyla bağ dokuların gelişmesini amaçlar. Kasların güçlenmesinden ziyade, bağ dokuların nazikçe gerilip esnemesine ve uzamasına yönelik uygulamalar içerir.
Yoga Terapi
Kronik, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarından, fıtıklardan, kalça sorunlarından, siyatik, skolyoz, karpal tünel sendromu, kronik yorgunluk, astım, yüksek kan basıncı, diyabet, bağırsak ile ilgili problemler, sindirim sistemindeki sorunlar, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon ve tabi ki stresten muzdarip olanlar için faydalı olabilecek bir yoga türüdür. Yoga Terapi tıbbi tedaviyi desteklemeyi ve katılımcıları klasik yoga seanslarına hazırlamayı amaçlar.
Restoratif Yoga
Şifa Yogası olarak da bilinen bu yoga türünde aktif rahatlama önemli bir rol oynar. Sinir sistemini onarmak ve bilincin dengelenmesi Restoratif Yoga’nın amaçları arasında yer alır. Diğer yoga türlerine kıyasla daha uzun süre kalınan duruşlarda nefes uygulamalarının da eşliğiyle bağ dokular ve kaslar bilinçli bir şekilde gevşetilir.
Dikkate Alınması Gereken 3 Durum
Size uygun olan yoga tarzına karar vermek için kendinize şu üç soruyu sorun:
- Zindelikle zihinsel yapı arasındaki bağlantıyı keşfetmek için formda kalmak üzere mi yoga yapıyorsunuz? O zaman power yoga, ashtanga yoga veya Bikram yoga gibi daha güçlü bir yoga tarzı seçin. Her üç stil de, atletik poz serisini güçlü, tam vücut egzersiziyle birleştirir. Pozlar arasında kolayca geçiş yapabilmeniz için birkaç başlangıç pratiğine ihtiyacınız olabilir.
- Yaralanmanız, vücudunuzda tıbbi bir sorun veya başka sınırlamalarınız var mı? O zaman Iyengar yoga, Terapi yoga veya restoratif yoga gibi hizalanmaya odaklanan, daha yavaş bir seviye ile başlayın.
- Yoganın meditatif ve manevi yönleri birincil hedefiniz mi? O zaman bol miktarda meditasyon, ruhsal ve yoganın felsefi yönlerini içeren yoga stillerinden biri olan Kundalini yoga yapmayı deneyebilirsiniz.
Özellikle tıbbi bir sorununuz varsa veya daha ileri yaşta bir yetişkinseniz, yeni bir egzersiz programına başlamadan önce daima doktorunuza danışın.
Anahtar terimler:
1 Yorum