YENİ BAŞLAYACAK KİŞİLER İÇİN BAŞLANGIÇ DURUŞLARINI GÖRELİM

Yogaya yeni başlıyorsanız, öğrenmeniz gereken bazı önemli duruşlar vardır. Yoga pratiğinde 300’den fazla duruş (asana) olduğu için aralarından seçim yapmak kolay olmasa da, bu duruşlar doğru bir başlangıç yapılmasını sağlar.

Ne kadar süre duruşta kalınmalı?

Yoga duruşlarında yaklaşık 10-12 nefes (3 dakika) kalınması gerekir, uygulamalar ilerledikçe 30 nefese kadar gidilebilir. Nefesteki zamanın sayılması doğru nefes için önemlidir. Nefes döngüsü, derin bir nefes alma (inhalasyon) ve ardından tam nefes verme (ekshalasyon) şeklindedir.

Şimdi de yeni başlayanlar için en önemli 10 yoga duruşunu görelim.

Not: Tüm duruşları tam olarak resimde gösterildiği gibi yapmanıza gerek yoktur. 
HER ZAMAN vücudunuzu dinleyin ve gerekirse duruşu değiştirin.
  • Tadasana / Mountain Pose / Dağ Duruşu. Ayakta yapılan tüm duruşların temelini oluşturur. Ayaklarınızla nasıl kökleneceğinizi ve altınızdaki dünyayı nasıl hissedeceğinizi anlatır. Bu poz “sadece ayakta duruyormuşsunuz” gibi düşündürebilir ama bedeninizi her açıdan fark etmenizi, tanımanızı sağlar.

  • Adho Mukha Svanasana / Downward Dog Pose / Aşağı Bakan Köpek. Bu duruş, tüm vücudu uzatıp güçlendirir ve pek çok yoga uygulamasında kullanılır. “Günde bir kez yapılan aşağı köpek pozu, doktoru uzak tutar”.

  • Chaturanga Dandasana / High plank / Sopa Duruşu. Bu duruş, tüm vücudu kullanır, ellerimizle bedenimizi nasıl dengeleyeceğimizi öğretir. Karnı güçlendirirken nefesi doğru kullanmak, duruşta uzun süre kalmamıza yardımcı olur.

  • Trikonasana / Triangle Pose/ Üçgen Duruşu. Belin yan kısımlarını germe, akciğerleri açma, bacakları güçlendirme ve tüm vücudu çalıştırmayı sağlayan harika bir yoga duruşudur.

  • Vrksasana / Tree Pose / Ağaç Duruşu. Yeni başlayanlara odaklanmayı öğretir. Tek ayak üzerinde dururken, vücudu dengede tutarak doğru nefes almayı öğreten harika bir denge duruşudur.

  • Marichyasana 2 / Seated Forward Bend / Oturarak Omurga Döndürme Duruşu. Özellikle bütün günü bilgisayar başında oturarak geçiriyorsanız, vücudunuzu aktifleştirmek ve omurganızı düzeltmek için harika bir yöntemdir. Ayrıca Karaciğer ve böbrekler de dâhil olmak üzere, karın bölgesindeki organlara masaj yapar, omuzlarınızı açar ve zihninizi canlandırır.

 

  • Virabhadrasana1 / Warrior1 Pose / Savaşçı 1. Bu duruş, yoga pratiğinde güç ve dayanıklılık oluşturmak için gereklidir. Tüm vücutta güç oluşturarak güven sağlar, kalçaları ve uylukları gerer.

  • Virabhadrasana 2 / Warrior2 Pose / Savaşçı 2. Bu duruş kalça, iç uyluklar ve kasıkları açar; iç bacak, kalçalar, omurga, kollar ve göğüs bölgesi kuvvetlenir. Bu duruşa girmek için konsantrasyon ve dengeli bir şekilde yere köklenme gerekmektedir.

  • Paschimottanasana / Forward Bend Pose / Oturarak Öne Eğilme Duruşu. Bu duruş, vücudu açmayı ve rahatsızlık veren pozisyonlardan kurtulmak için mükemmel bir duruştur. Boynunuzun, sırtınızın, arka bacak kaslarınızın, omuz ve omurlarınızın esnemesinin yanı sıra dikkat kontrolünüzü sağlamanıza da yardımcı olur. Bu duruşla, tüm sinir sisteminizi harekete geçirmekle kalmayıp aynı zamanda, rahatsız olduğunuz dönemlerde ve efor sarf etmeniz gereken durumlarla karşılaştığınızda, içsel dinginliğinize ulaşabilmeyi deneyimleyebilirsiniz.

  • Savasana / Corpse Pose / Ceset Duruşu. Yoga’da en önemli duruşlardan biridir. Gevşeme, başlangıçta daha uzun bir süreyi gerektirir. Beden ve zihin bu uygulamaya alıştıkça, daha kısa sürede gevşeme sağlanır. Diğer duruşlar, bedeni ve zihni Ceset Duruşu’na hazırlar. Çalışma sırasında yorulan beden, bu duruş uygulandığında derin biçimde dinlenir, zihin dinginleşir.

Yoga derslerindeki farklı başlangıç pozları için, aşağıdaki çizimleri inceleyebilirsiniz:

 

Anahtar terimler:

ankara yoga stüdyo, başkent yoga stüdyo, ankara yoga dersleri

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
X