ORTA SEVİYE YOGA (INTERMEDIATE YOGA)

Temel yoga duruşlarını iyi anlayan, uygulayan ve daha geniş bir duruş ve stil yelpazesini keşfetmek isteyenler için tasarlanmıştır. Orta seviye yoga öğrencileri, nefes ve hareket arasındaki ilişkiyi bilir. Bir orta seviye sınıfına kaydolmadan önce, başlangıç seviyesinde rahat ve kendinize güveniyor olmanız gerekir. Zira bu sınıfta sınırlarınızı çok zorlamak, yaralanmaya veya olumsuz bir deneyime yol açabilir.

Seviyenizi belirlemek için nelere dikkat etmelisiniz?

Birçok yoga stüdyosu sadece türüne göre (Ashtanga, VinyasaFlow, Iyengar) değil, aynı zamanda Seviye 1, 2 ve 3 olarak sınıflandırılmış yoga dersleri vermektedir.

1 Seviye bir sınıfın hareketlerini rahatça yaparak, 2. Seviye için fiziksel olarak uygun olduğunuzu varsaymak, sık yapılan bir hatadır. Bazı insanlar esnek olsun ya da olmasınlar, yıllarca ve hayatları boyunca Seviye 1 derslerine devam edebilirler. Temel duruşlar üzerinde çalışırken, kazanılması gereken çok beceri vardır. Hatta jimnastik ya da dans alt yapısı olan biri bile, yogaya Seviye 1 dersleriyle başlamalıdır. Bu kişinin esnekliğiyle değil, bilgisi ve yoga deneyimi ile ilgilidir. Bacağınızı başınızın arkasına koyabiliyor olmanız, Aşağı Bakan Köpek Duruşu‘ndaki temel hizalama noktalarını veya vücuda olan etkisini öğrenmenize gerek olmadığı anlamına gelmez.

Seviye ne olursa olsun tüm sınıflarda, nefesi kullanma ve bedenle uyumlamanın önemine odaklanılır. İster hareket, hizalanma, mudra (genellikle elle yapılan sembolik hareketler), ister bandha (enerji noktaları) çalışması olsun tüm çalışmalar, orta seviyede ruh durumunuzu sakin ve rahat bir moda götürecektir.

Yeni Bir Yoga Sınıfını Denemeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Başlangıç yoga dersleri, yeni başlayanlar için idealdir ancak sonunda daha ileri bir sınıfa geçme zamanı gelecektir. Bilmeniz gerekenler:

Daha az sohbet, daha fazla yoga. Dinlenme veya talimatların ayrıntıları konusunda daha az zaman harcayarak, biraz daha hızlı duruşlar yapmaya hazır olun.

Başlangıç sınıflarını öğreten eğitmenler, genellikle İngilizce ya da Türkçe duruş adlarını kullanırlar ve öğrenmenize yardımcı olması için arada Sanskritçe adını da söyleyebilirler. Daha ileri sınıflarda, eğitmen sadece Sanskritçe isimlerini söyleyebilir. Anlamadığınızda, hangi duruşu kastettiğini anlamak için çevrenizdekilere göz atabilirsiniz.

İleri sınıflar daha da zor olabilir çünkü eğitmen, grubun önünde duruşu göstermek yerine, duruş yapılırken daha fazla dolaşmaya eğilimlidir. Yine, farklı duruşların ne olduğunu anlamak için diğer öğrencilere göz atmanız yararlı olabilir.

Biraz daha sık yardım alabilirsiniz. Yardımcılar da, öğrencilerin duruşları daha da derinleştirmelerine yardımcı olmak için biraz daha etkin olabilir. Herhangi bir yoga dersinde olduğu gibi, dokunulmak istemiyorsanız veya bir yardımcı zorlanıyorsa, bunu belirtmekten çekinmeyin.

Duruşlar daha ileri düzeydedir. Bunun anlamı, geriye bükülme, sırt esnetme ve kol dengeleme duruşları gibi daha gelişmiş duruşlar yapılırken, öğrencilerin temel duruşları anladıkları varsayılır. Bir sınıfa uygun olduğunuza emin olmak için, bu temel duruşları tam olarak anladığınızdan emin olmanız gerekir.

Esneklik önemli değildir. Daha ileri sınıflara geçmenin amacı, gücü ve esnekliği artırmak ve yoga sevgisini devam ettirmektir. Her ileri duruşu yapamadığınızda endişelenmeyin. Bu yüzden onları öğrenmek için ders alıyorsunuz. Uygulamalar ile daha güçlü ve daha esnek hale gelirsiniz, ancak hiçbir şekilde esneklik bir ön koşul değildir.

2. Seviye bir sınıfa geçmeye hazır olup olmadığınızı bilmek biraz zordur. En azından Seviye 1 asanalarındaki hizalama noktaları konusunda sağlam bir altyapıya sahip olmalısınız çünkü bunlar Seviye 2 sınıfında öğretilen daha derin geriye doğru bükülmeler, kol dengeleri ve inversiyonlar (ters dönme) için gereklidir.

Bir başka ön koşul, duruşa nasıl girileceğini bilmenin yanı sıra nefes almanın ve asana’yı nefesle ilişkilendirmenin temel mekaniğini anlamaktır.

Aşağıdaki kriterler, özellikle de birinin vücudundaki kalıcı yapısal dengesizliklerde değişiklik yapması gerektiğinde, mutlaka uygulanması gerektiği anlamına gelmez. Ancak bunları genel kurallar olarak düşünebilirsiniz: Beş nefes için Navasana (tekne duruşu), uylukların altında destekle veya desteksiz olarak Baddha Konasana‘da (Bağlı Açıduruş) rahatça oturabilme ve Aşağıya Bakan Köpek duruşunda 10 nefes rahatça durma becerisinin gösterilmesi.

SEVİYE 2

Seviye 2 dersleri, yoga bilgilerini içerir. Eğitmen, “AşağıBakan Köpek Duruşu’na geçiş duruşu”diyerek talimat verebilir ve uygulamada aksaklıklar (hafifçe bükülmüş dizler) olsa bile, öğrencinin temel hizalama noktalarını anlamasını ve uygulamasını bekleyebilir. Sınıf, Seviye 1 sınıfından biraz daha hızlı olabilir ancak her duruşta (daha hızlı bir Vinyasa Flow sınıfında olmadığı sürece) gerektiği kadar kalınır. Oturarak, Kumbhaka (nefes tutma) gibi daha gelişmiş Pranayamalar öğretilebilir. Farkındalığınızı, nefesle ve nefesler arasında bekleyerek artırabilirsiniz.

Duruşlar, Sanskritçe adlarıyla öğretilir. Bir eğitmen, muhtemelen duruşları biraz daha az gösterecek ve uygulama yapılan odada dolaşacaktır. Büyük olasılıkla inversiyonları da (ters duruş) yapacaksınız (omuz veya baş üstünde ters dönerek). Dayanıklılığınız (esnekliğinizin yanı sıra), sürekli kas desteği ve konsantrasyon gerektiren Ardha Chandrasana (Half Moon Pose) gibi dengeleme duruşlarını yapıp yapamadığınız test edilebilir.

Seviye 2 sınıfı, daha sofistike pranayama tekniklerinin yanı sıra mudralarla veya el hareketleriyle çalışma ve bandhaların (dahili olarak oluşturulan enerji mühürleri olan Uddiyana, Mula ve Jalandhara) ile karakterize edilebilir.

Seviye 2 sınıfında, sabırlı olup, eğitmeninizi dinleyin. Vücudun değişmesi zaman alır, yaralanma riskini almayın. Muhtemelen bir başka kişinin hareketleri nasıl bu denli kolaylıkla yaptığını düşüneceksiniz. Bu normaldir. Duruşunuzun nasıl göründüğünü düşünmemeye çalışın ve bunun yerine kendinizi olduğu gibi kabul edin.

Bu seviyede öğretilen asanalar:

Camatkarasana (Vahşi Şey Duruşu), Pincha Mayurasana (Tüylü Tavuskuşu Duruşu) ve Supta Virasana (Yatan Kahraman Duruş).

Popüler inanışın aksine, tüm yogiler esnek değildir. Bazıları ayak parmaklarına dokunma pratiğini kazanmadan önce uzun bir süre pratik yaparlar.

  • Duruşunuzda maksimum seviyeye ulaşmaya ve orada birkaç derin nefes kalmaya odaklanın. Belki o zaman biraz daha derinlere gidebilirsiniz ama acele etmeye gerek yoktur. Vücudunuzun potansiyel olarak yeni pozisyonlarda, özellikle de ilk orta seviye sınıfınızda nasıl hissettiğini anlamak için zaman ayırın.
  • Süper esnek arkadaşlarınız, cesaretinizi kırmasın. Yıllar önce yeni başladıklarında, onlar da sizin gibi olabilirler.
  • Çok acı duyarsanız, duruşa devam etmeyin ve esneklik kazanmaya devam ederken, sizi duruşa başlamak için motive eden eğitmene her zaman dikkat edin.

Mahcup olacağınızı düşünerek endişeliyseniz…

Yoga yargılamayan bir alandır ama yine de sizi anlıyoruz. Odadaki tüm bu zen ile bile, hala duruşta düşme ve sınıfta kazara dikkatleri üstünüze çekmek konusunda endişe duyabilirsiniz:

  • Eğitmenle önceden tanışın, sizin ara sınıfa ilk kez geldiğinizi söyleyin. Bu şekilde, daha zor duruşlar sırasında sizinle özel olarak çalışabilecek ve zorlanacağınız duruşlara dikkat edecektir.
  • Daha ileri düzey öğrencilerin sizi yeni duruşlar denemekten korkutmasına izin vermeyin. Matınıza ve uygulamanızı içeriden dışarıya doğru zenginleştirmeye odaklanın.
Seviye ne olursa olsun yeter ki hayatınızda YOGA olsun…

Ayrıca Bkz: http://www.bhogiyoga.com/orta-seviye-yoga-duruslari/



Anahtar terimler:

ankara yoga stüdyo, başkent yoga stüdyo, ankara yoga dersleri

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
X