Kış mevsiminde, kar ve buzun altında birçok hayvan kış uykusuna yatarken, enerji uyku durumuna geçer. Ağacın özü, köklere doğru çekilir. Doğa, gelecek ilkbahar döneminde canlanmaya hazırlanır. Bahar hazırlığı için, tüm doğanın ve canlıların yavaşlaması ve yenilenmesi önemlidir. Kapalı hava, bizi yavaşlamaya zorlar ve günlük alışkanlıklarımızı, yoga pratiğimizi ve yemek tercihlerimizi mevsime uyarlamamız, doğanın yaptığı gibi mevsimlere göre değiştirmemiz gerekir. Kış mevsiminde, Dünya’nın ve canlıların enerjisi azaldığı için, bu mevsimi restorasyon ve gözlem için kullanabiliriz, tıpkı birçok bitki ve hayvanın kış uykusu için kullandığı gibi…
Düzenli asana, pranayama ve meditasyon uygulamalarının, solunum fonksiyonunun gelişmesi, endokrinin dengelenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, enerji seviyesinin artması, uykunun düzenlenmesi ve stres seviyesinin düşmesi gibi pek çok fizyolojik yararı vardır. Bu uygulamalar, düzenli olarak yapıldığında, kış aylarında yaygın olarak görülen mevsimsel solunum yolu hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde çok olumlu bir etki yaratır.
Soğuk algınlığı ve gripten korunmada hangi “yoga asana” uygulamasının en etkili yöntem olduğuna nasıl karar veririz?
Yoga pratiğimizin asana kısmını bir tür egzersiz olarak kabul ettiğimizde, ılımlı, düzenli egzersizlerin vücuttaki bağışıklık hücrelerinin, doğal öldürücü hücrelerin bir kısmını arttırdığını göstermiştir. Bu nedenle, orta derecede zorlayıcı yoga uygulamaları, bu mevsimsel enfeksiyonlarla savaşmak için benzer bir yarar sağlayabilir. Ancak çeşitli çalışmalarda, uzun süreli ve ağır egzersizlerin bağışıklık verimliliğini azalttığını ve bağışıklık hücre fonksiyonunu azalttığını göstermiştir.
Soğuk algınlığı yayıldığında, hafif veya onarıcı asana, pranayama ve meditasyonla geçirilen zamanı artırmak, büyük olasılıkla iyileşme sürecini de kısaltacaktır. Göğsü açan, baş burun veya sinüs tıkanıklığına yardımcı olan pozlar çok yararlıdır. Stresi azaltan Pranayama uygulamaları (1: 2 oranındaki nefes alma: nefes verme gibi) ve rehberli meditasyonlar yapılabilir. Belirtiler azaldıkça, asana çalışması yavaş yavaş arttırılabilir. Soğuk algınlığının, kişiyi yoga pratiğinden uzaklaştırmasına izin verilmemelidir! Çünkü:
- Yoga Isıtır
Vücut için kasların ve eklemlerin ısınması çok yararlıdır. Dolaşım iyileşir, sertlik ve kramplar azalır ve ısınmaya yardımcı olur. İçeriden ısı üretimi, tüm gün enerjik olmayı sağlar.
- Yoga Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Düzenli egzersiz, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu, yılın bu döneminde artan soğuk algınlığı ve grip virüsleriyle savaşmaya hazır hale getirir. Mikroplarla savaşmak için haftada üç kez veya daha fazla dinlenme, su ve tabii ki yoga gereklidir.
- Yoga Enerjiyi Artırır
Kısa günler, karanlık akşamlar, yetersiz güneş ışığı ve sıkıcı gri bulutlar, halsiz hissedilmesine neden olabilir. Vücudun enerji seviyesini doğal olarak artırmanın en iyi yolu, düzenli egzersiz yapmaktır. Vücudunuzu düzene sokmak için haftada 3-4 saat kadar kısa bir süre yapılması yeterlidir.
- Yoga Zihninizi Rahatlatır
Pranayama ve meditasyon pratiği için yeterli zamanın ayrılması, olumsuzluğun geri planda kalmasını sağlar. Zihin mutlu ve sakin olduğunda, kişi de mutlu ve sakin olacaktır.
- Yoga Kişiyi Dengede Tutar
Kışın kurabiyeler, şekerler, ikramlar ve kokteyller ekstra kiloya neden olabilir. Suçluluk duygusu, kalori yakıcı bazı asana uygulamalarıyla dengelenerek azaltılabilir. Mevsimin lezzetleri, sadece porsiyonun sınırlanması ile dengelenebilir ve her şeyin tadı çıkarılabilir.
- Yoga Köklenmeyi Sağlar
Mevsimler gelir geçer. Kış ilkbahara, bahar yaza ve güze döner. Yoga pratiği, zihinsel berraklık ve güvenlik hissi verir. Yaşamımızda veya etrafımızdaki dünyada neyin değiştiğinin önemi yoktur. Yoga barıştır ve barış dünyanın dilidir.
KIŞ İÇİN AYURVEDİK YAKLAŞIM
Ayurveda‘da (yoganın kardeş bilimi) kapha veya vata tetiklenirse, sindirim sistemi zayıflayarak, bedeni soğuk algınlığına, dolaşım bozulmasına, eklem ağrıları ve olumsuz duygulara daha duyarlı hale getirir. Bu mevsimdeki dengelenmeye yardımcı olabilecek yoga ve yaşam tarzı ipuçlarından bazıları şöyle sıralanabilir.
5 KIŞ YOGA POZU
Kış aylarında, soğuk algınlığı ve viral salgınlar artar. Bu nedenle göğsün, boğazın ve sinüslerin açılması, tıkanıklığı geçirmede ve solunum organlarının desteklenmesinde yardımcı olur. Aşağıdaki pozlar, metabolik olarak canlandırıcıdır ve böbrekleri sıcak tutmaya ve balgamı temizlemede etkilidir.
SURYA NAMASKARA – SUN SALUTATION) GÜNEŞİ SELAMLAMA: Yoga pratiğinde bu canlandırıcı uygulama, vücutta ısı oluşmasına yardımcı olur. 12 set yapın.
MATSYASANA ( FISH POSE): Bu sırtüstü ters dönüş, boğazı ve göğsü açar. Boyunda bir sıkıntı varsa destekle yapılabilir. 5-10 nefes kalın.
DHANURASANA (BOW POSE): Göğsü açar. Sırt kaslarını güçlendirir. Duruşu-postürü geliştirir. Karın içi organları ve boynu canlandırır. 5 nefes kalın.
SALAMBA SARVANGASANA (SUPPORTED SHOULDERSTAND): Bu destekli duruş, lenflerin rahatlamasına yardımcı olur, bedeninizin üst kısımlarına daha fazla kan ve oksijen gitmesini sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir kez yapın ve en az 12 nefes kalın
SALABHASANA (LOCUST POSE): Bu duruş sırtı güçlendirirken, göğsü açar. Kapalabhati solunumu olarak da bilinir, iç ısıyı üreten ve sümükleri solunum yoluyla elimine eden bir uygulamadır. 5-10 nefes kalın.
Pratiğinizi SAVASANA (CORPSE POSE) ile bitirin:
SAVASANA ses kaydını dinlemek için bilgisayarınızın sesini açın ve kaydı başlatın:
Anahtar terimler:
ankara yoga stüdyo, başkent yoga stüdyo, ankara yoga dersleri