Güz Yogası
Renklerin harmonisini yansıtan sonbahar boyunca, hava berrak ve temizdir. Yapraklar dallardan toprağa düşer. Hava yavaş yavaş soğur ve kurur. Biz de sonbahar yogamızda, daha fazla nefes egzersizleri ve rahatlama uygulamaları yaparız. Nefes almak sadece akciğerleri değil aynı zamanda hareketlerin, düşüncelerin, duyguların ve bilincin kalitesini de etkiler. Sonbahar yogamızda, gereksiz gerginliği bırakır ve işlevsel bir güç kazanırız.
Güz dönüşümün mevsimidir. Yapraklar düşer, hava değişir ve tamamen yeni bir meyve ve sebze dönemi başlar.
SONBAHARA AYURVEDİK YAKLAŞIM
Sonbahar, “vata dosha”nın mevsimidir.“Vata”, vücuttaki hareketi yönetir, ayrıca sinir sistemini ve boşaltımsistemini harekete geçirir. “Vata”nın özellikleri soğuk, kuru, pürüzlü, hafif, değişken, düzensiz ve hareketli oluşudur. “Vata”, hava ve mekân unsurlarından oluşur. Vata’nın sinir sistemi ile olan ilişkisi nedeniyle, kişinin ruh sağlığını da etkiler.
Sonbahar mevsiminde dolaşan “vata enerjisi”nin fazlalığı nedeniyle bedenlerimiz ve zihinlerimiz boğulmuş ve dengesiz hale gelebilir. Yılın bu döneminde, köklenmemiş ve kararsız hissedebiliriz. Ancak mevsimsel hava değişimlerini değiştiremesek de, doğada baskın “vata enerjisi”ne karşı yaşam tarzlarımızı ayarlayarak, iç dengemizi koruyabiliriz. Bunu “vata dosha”nın niteliklerini taşıyan yoga pozları, yiyecek ve yaşam tarzı seçimlerini birleştirerek yapabiliriz.
SONBAHAR İÇİN YOGA DURUŞLARI
Sonbahar boyunca, yoga pratiğimizi her gün aynı saatte ve aynı süre boyunca programlamaya çalışmalıyız. Bu program, rutin bir yapı oluşturmaya ve “kaotik vata enerjisi”ni sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Akciğerler ve kalın bağırsaklara odaklanan yoga duruşları önemlidir, çünkü bunlar sonbahar mevsimiyle doğrudan ilişkili iki organdır. Ayrıca Sonbaharda havalar serinlemesiyle bedeni ısıtmak için Güneşe Selam Serisi, karın çalışmaları; Köklenmek için ayaktaki duruşlar (Tadasana, Savaşçı 1-2, Ağaç Duruşu, Adho Mukha Sivanasana vb) ve tabi ki bağışıklık sistemini güçlendirmek için Arka Eğilme Duruşları (Dhanurasana, Ustrasana, Kobra vb.) ile yapılan yoga duruşları çok önemli ve etkilidir.
ARDHA MATSYENDRASANA (HALFLORD OF THE FISHES POSE)
MARICHYASANA 3 (MARICHI’S POSE III)
PARIVRITTA TRIKONASANA (REVOLVED TRIANGLE POSE)
JATHARA PARIVARTASANA (ABDOMİNAL TWİST POSE)
DHANURASANA (BOW POSE)
USTRASANA (CAMEL POSE)
SETU BANDHASANA (BRIDGE POSE)
ADHO MUKHA SVANASANA (DOWNWARD-FACING DOG POSE)
VIRABHADRASANA 1 (WARRIOR 1 POSE)
VIRABHADRASANA 2 (WARRIOR 2 POSE)
Güneşi Selamlama (SURYA NAMASKARA-SUN SALUTATION): Sonbaharın soğuk döneminde vücudu ısıtır.
Son olarak “vata”nın enerjisini dengelemek için uzun bir Savasana‘nın (Corpse Pose) tadını çıkarırız…
SONBAHAR VE BESLENME
Günde üç öğün, tercihen her gün aynı saatte yemek önemlidir. Öğün atlamaktan ve atıştırmaktan kaçının, yemeğinizi oturarak yiyin. Yemeğiniz içinbir programınız olsun. Sonbahar yemek planınız için bazı ipuçları:
- Bol bol sıcak çorba için.
- Sıcak, pişmiş ve sulu yiyecekleri tercih edin. Çiğ sebzelerden ve salatalardan kaçının.
- Günde iki elma yiyin.
- Taze zencefil, kakule ve tarçınlı çay için. Bunlar vücudu ısıtır ve dolaşım ve sindirimi rahatlatır. Çay içmeyi istemezseniz, herhangi bir sıcak içeceği tercih edebilirsiniz.
- Dünya ile bağlantınızı geliştirmek için köklübitkive sebzeler yiyin.
- Tatlı, tuzlu ve ekşi tatlar da, “vata”yı sakinleştirir.
YAŞAM BİÇİMİ
- Günde sekiz saat uyumaya ve güneş doğduğunda en geç 10:00’da uyanmaya çalışın.
- Her gün ve orta düzeyde egzersizler,“vata”nın enerji yapısını düzenler, bu nedenle fiziksel aktivite için mutlaka zaman ayırın.
- Gereksiz konuşmalardan kaçının ve mümkün olduğunca sakinliği/sessizliği tercih edin.
- Cildi nemli tutmak için özel yağlar uygulayın. Oleation adı verilen bu uygulama,“vata”nın neden olabileceği kaygı, depresyon, korku ve gerginlik duygularını azaltır.
- “Vata” enerjisinin rahatlamasına ve merkezileşmesine destek olmak için düzenli olarak meditasyon yapın.
- Sağ burun deliği uygulaması: Sağ parmağınızı kullanarak sol burun deliğinizi kapatın. Sağ burun deliğinizden 6-8 saniye nefes alın, ardından aynı burun deliğinden 5-7 saniye nefes verin. Günde birkaç kez, 7-10 tur tekrarlayın. Bu, vücut ısısı düştüğünde, vücudu sıcak tutmaya yardımcı olan güneşin etkisini artırır.
Anahtar terimler: