BÜTÜNSEL YOGA

Yoga ‘katılmak’ veya ‘birleştirmek’ anlamına gelir ve bireyin sağlık, açıklık, denge ve barışı bir araya getirebildiği bir yöntemdir. Yoga’nın bütünsel bir yönü vardır ve Hindistan’ın batı tarafında en çok bu yön vurgulanmaktadır. Bütünsel yoga uygulamaları ve deneyimleri sayesinde uygulayıcı, kendi bireysel/özgün ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamaları kendine uyarlayabilir. Sağlık durumu, enerji seviyesi, uygulama süresi, mevsim vb. değişkenlerin tümü, seçilen uygulama türünü etkiler. Bütünsel yoga, dogmaya bağlı kalmak yerine özgürlüğe izin verir. Bütünsel bir yoga uygulamasında, fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak kendini geliştirmenin entegrasyonu konusunda bilinçlenme ile bireyin tüm yönleri beslenir ve dengelenir. Herkes mutluluğu ve sağlıklı yaşama fırsatını hak eder. Yogaya bütünsel yaklaşım, bunun düzenli pratik, çalışma ve kendini yansıtma yoluyla elde edilebileceği bir yol sunar. Bütünsel bir yoga pratiğinde, asanaları (duruşları) öğrenmenin yanı sıra, uygulayıcılara pranayama (nefes alma teknikleri), kriyalar (saflaştırma egzersizleri), dhyana (meditasyon), savasana (ceset duruşu), nidra (derin rahatlama) ve sattvic (dengeli) diyet konusunda yaşam tarzı rehberliği de vardır.

Bu yoga yaklaşımı, yaş, cinsiyet, esneklik, uygunluk veya önceki yoga deneyiminden bağımsız olarak herkese uyarlanabilir. Uygulama, rekabetçi değildir. Sağlık ve mutluluğun geliştirilmesinde farkındalık, kendini yansıtma, kendine güven ve bağımsızlığı teşvik eder.

Bütünsel yoga, varlığının her yönüyle dengeyi deneyimlemek, bütünlük ve birlik bilincine erişmek isteyen herkesin yaşayabileceği bir yaşam biçimidir.

Yoga; hareketliliği ve esnekliği artırmak, omurga sağlığı(bütün sinirler omurdan çıkar) ve güçlenmek üzerine Odaklanır.  Bir başka deyişle yoga,duruş içindeyken omurga ve postür farkındalığını artırarak sağlığa kavuşmayı sağlar.

Yoganın farklı türleri vardır ve bazıları daha hareketli, daha hızlı ve bazıları daha yavaş ve sakinken, bazıları daha çok gevşeme üzerine, bazıları hareket üzerine yoğunlaşır. Hangi tür olursa olsun, amaç sağlıklı bir insandır.

Günümüz insanı çoğunlukla uzun süreler boyunca masa ve bilgisayar başında oturduğu için yanlış duruş ve oturuştan kaynaklanan sağlık sorunları ile yaşamak zorunda kalır. Yoga, sırt ağrısı, artrit, fibromiyalji, boyun düzleşmesi, kifoz (kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir hastalık), skolyoz, bel ağrıları, siyatik vb. rahatsızları tedavi etmekte, ayrıca yüksek tansiyon, boyun sorunları, sindirim sistemi, özellikle kabızlık gibi sorunlarda çok etkilidir. Yapılan araştırmalar, üreme sistemine de etki ederek, üreme sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olduğunu, doğurganlığı arttırarak kısırlığın tedavisinde çok etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Yoga, doğru nefes alıp vermeyi öğreterek, kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

Çalışmalar ayrıca yoganın hormon sistemini dengeleyerek, Tiroid probleminin çözümünde, konsantrasyonun sağlanmasında etkili olduğunu açığa çıkarmıştır. Ve tabii ki duruşlarda uzun süre ve derin strech yapıldığı için Lenfatik Sisteme etki yaparak İmmün Sistemini güçlendirir.

Daha çok yoga, daha çok sağlık ve daha az hastalık…

 

Anahtar terimler:

ankara yoga stüdyo, başkent yoga stüdyo, ankara yoga dersleri

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
X