ENGELSİZ YOGA

Yoga, bedenin hareketini, dengesini ve rahatlamasını sağlamak için zihni eğitmeyi hedefleyen eski bir Hint uygulamasıdır. Geleneksel yoganın amacı, bireylerin hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı olması ve en üst potansiyeline ulaşmasıdır.Yoga fiziksel egzersiz içermekle birlikte, aynı zamanda egzersizin sadece bir bileşen olduğu bir yaşam tarzı uygulamasıdır. Zihninizi,

bedeninizi ve nefesinizi eğitmek, ayrıca maneviyatınızla bağlantı kurmak, yoga yaşam tarzının ana hedefleridir.

Farklı geleneksel yoga okulları (Bhakti Yoga, Karma Yoga, Ashtanga Yoga, Jnana Yoga, Kundalini Yoga, Raja Yoga, Kriya Yoga ve Mantra Yoga) olmasına rağmen, Hatha yoga, Batı’da en çok öğretilen ve uygulanan yogadır. “Ha”“güneş” anlamına gelir ve sağ tarafa, “tha” ise “ay” anlamına gelir ve sol tarafa karşılık gelir. Hatha Yoga’nın amacı, vücudu nefes teknikleri ve fiziksel egzersizler yoluyla meditasyona hazırlamaktır. Hatha Yoga, kaslarımızı güçlendiren ve esnekliğimizi artıran duruşlar yoluyla, vücut zindeliğini sağlar. Farklı duruşlar, özellikle bükülme ve ters çevirme, dâhili sistemi ve sinir sistemini harekete geçirir ve tüm vücudun ana organları ve bezlerindeki dolaşımı arttırır. Araştırmalar, bir yaşam tarzı olarak yoga pratiğinin, genel sağlığı iyileştirdiğini ve hastalığı önlediğini ve gerilettiğini göstermiştir.

Herkes yoga yapabilir çünkü yoga rekabetçi değildir. Fiziksel durumunuzu, yaşınızı, yeteneğinizi veya sağlığınızı dikkate alır.

Fiziksel durumunuz ne olursa olsun, meditasyon, nefes egzersizleri, konsantrasyon ve yoganın sağlayacağı pek çok yarar vardır ancak yoganın asıl yararı, size neyi tam olarak yapabileceğinizi göstermesi, daha güçlü, daha esnek olmanızı, kendinizi ve vücudunuzu olduğu kabul etmenize yardımcı olabilmesidir.

Yoga, hem fiziksel hem de nefes sorunu olan engelliler veya kronik sağlık sorunları olan kişiler için yararlı olabilir. Her duruş kişinin ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir, uyarlanabilir. Bir sandalyede veya tekerlekli sandalyede otururken de yoga asanaları yapılabilir.

Bedensel bir engelinizin olması, yoga yapamayacağınızı, zindeliği unutmanız gerektiği anlamına gelmez. Kendinizi çok fazla zorlamadan, daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmanın en iyi yollarından biri de yoga yapmaktır. Fiziksel durumunuza uyarlanmış yoga duruşlarını rahatlıkla yapabilirsiniz. Engelli yoga, kişinin rahatlamasına, bedeninin farkına varmasına ve yeni insanlarla tanışmasına olanak sağlar. Yoga sayesinde vücudunuzla tekrar güzel bir iletişim kurabilir ve farklı duruşlar aracılığıyla özgüven kazanabilirsiniz. Grup dersleri, sosyalleşmek ve yeni arkadaşlar edinmek için harika fırsatlar yaratır. Bu derslerde benzer amaçlarla yogaya başlayan yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Fiziksel engelli olsanız da olmasanız da, yoga sayesinde birbirinizden bir şeyler öğrenebilir ve fiziksel zindeliğinizi ve genel sağlığınızı geliştirmek için bir fırsat yaratabilirsiniz. Farkındalığınızı arttırmak, kaygıyı, stresi veya gerginliği azaltmak ya da sadece belirli bir yoga duruşunu (asana) ya da fizik tedavinin devamı olarak bir yoga duruşu dizisi yapmak istiyorsanız, ilgili biriyle temasa geçip çalışmaya başlayabilirsiniz

  • Yoga genellikle yavaş ve meditatif bir işlemdir. Bu nedenle, bireylerin yavaşlamasına yardımcı olur, dikkat ve odaklanmayı arttırır.
  • Yoga güçlendiricidir çünkü bireyleri oldukları gibi kabul eder ve ulaşılabilir hedeflere ulaşma yolunda destekler. Eğitmenler aşağı bakan köpek veya kobra duruşu gibi tipik yoga duruşlarını, her bir kişinin ihtiyaçlarına veya hedeflerine uyarlar.

Özel eğitmenler, yoga faaliyetlerinin özel ihtiyaçları olan bireyler üzerinde olumlu bir etki yapacağı konusunda hemfikirdir. Bu çalışmalar, serebralpalsi gibi engelli bireyler için de hareketliliği, gücü ve dolaşımı arttırır.

  • Serebralpalsili kişiler için, uzman yoga eğitmenleri, bireye destek olarak, rahatlamaları için kollarını ve bacaklarını hareket ettirmelerine yardımcı olur. Eğitmenler ayrıca bireylerden zemine uzanmalarını veya başlarını birkaç saniyeliğine kaldırmalarını ister. Bu hareketler,engelsiz bir insan için önemsiz gibi görünse de, engelli bireyler için büyük bir başarı olabilir.

Bu aktiviteler, sadece beyin felci olan kişiler için değil, aynı zamanda downsendromu, otizm, DEHB veya öğrenme güçlüğü olan kişiler için de kullanılır.

  • Otizmi, DEHB’si veya kaygısı olan çocukların ebeveynleri, yoganın çocuklarının sakinleşmelerine yardımcı olduğunu ve daha iyi odaklanma sağladığını söylemektedir. Yoga aktiviteleri, uzmanlık merkezlerinde gerçekleştirilmekteyse de, kaliteli bir yaşamın sürdürülmesi ve iyileştirilmesi hedefiyle, okullarda da uygulanması için gerekli önerilerde bulunur.

Yoga’da zor duruşların tamamlanması veya ustalık şart değildir. Aksine, biraz daha aktif hale gelirken, bireyin kendisini iyi hissetmesi için etkin bir yol olabilir. Daha fazla güç, daha fazla denge ve esneklik, azaltılmış stres ve kaygı, daha az gerginlik, daha iyi zihinsel odaklanma, daha iyi uyku ve genel olarak daha iyi bir refah duygusu dâhil olmak üzere yoga uygulamalarının birçok yararı vardır.

Ancak yogaya başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.

Yoga pratiğinize nefes farkındalığı ile başlayın. Vücudun her yerinde nefes akışının bir gözlemlemeyi öğrenin. Uygulamada, asanaların (duruşların) içine ve dışına doğru nasıl hareket edeceğiniz önemlidir. Nefesinizi tutmayın. Sadece rahat hissettiğiniz sürece hareketlere devam edin. Yaptığınız duruşların hiçbiri acı verici olmamalıdır.

Kendiniz için bir yoga rutini(süreklilik)oluşturduğunuzda, hareketle ilgili sorunlarınızda önemli bir azalma olduğunu fark edeceksiniz. Örneğin ayakkabıları bağlamak veya bir şey almak için uzanmak çok daha kolay olacaktır. Eklemlerin boşluktaki pozisyonunu, konumunu, hareketini algılama duyusunun gelişmesi, koordinasyonunuzun daha iyi olabileceği (daha fazla kontrol ve daha az düşüşle sonuçlanabilecek) anlamına gelir. Ancak, fiziksel gelişmelerin yanı sıra, yoganın zihinsel / duygusal yararları daha da önemlidir. Yoga yapan kişiler, genellikle daha sakin ve rahat hissettiğini bildirmekte, meditasyon ve nefes pozları ile çalışanlar stresle daha rahat başa çıkabildiklerini ve ağrılarını daha iyi kontrol edebildiklerini belirtmektedirler.

Yoga yol gösterir. Göremesen de, duyamasan da, yürüyemesen de…

Bkz. YOGA İÇİN ENGEL YOK

 

Anahtar terimler:

ankara yoga stüdyo, başkent yoga stüdyo, ankara yoga dersleri

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
X